Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Almedalen: Lars Calmfors om penningpolitiken

7 juli 2021

Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, medverkade som kommentator vid Moderaternas ekonomisk-politiska seminarium under Almedalsveckan. Han ser en fara med att strama åt den ekonomiska politiken för tidigt.

I stället vore det önskvärt att ändra mixen med en mindre expansiv penningpolitik i utbyte mot en mer expansiv finanspolitik, sa han vid seminariet. Enligt Lars Calmfors har den expansiva penningpolitiken med nollränta och stora obligationsköp drivit upp tillgångspriser, särskilt  bostadspriserna, och det finns skäl att oroa sig för det, sa han.

– Jag kan tänka mig en ännu lite mer expansiv finanspolitik om den kan bytas mot en mindre expansiv penningpolitik. Jag tror det är viktigt att ganska snart återgå till en mer normal penningpolitik för att få stopp på boprisökningarna och de ökningar av bostadslånen som de drar med sig, men då får inte finanspolitiken bromsas för fort, sa Lars Calmfors.

Se seminariet här