Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ny rapport: Integrating Immigrants into the Nordic Labour Markets – The impact of the Covid 19-pandemic

20 oktober 2021

Arbetslösheten bland utomeuropeiska invandrare i Sverige har under pandemin stigit till 22 procent. Det är högst i norden. Det visar en ny rapport utgiven av Nordiska ministerrådet.

Per Skedinger, IFN, är en av författarna till rapporten. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver han tillsammans med de andra rapportförfattarna om fem åtgärder som skulle kunna bryta utvecklingen. Bland annat sänkta löner för lågkvalificerade jobb.

I en replik skrev LO-ekonomerna Thomas Carlén och Torbjörn Hållö att högre minimilöner enligt forskningen inte nödvändigtvis lede till färre jobb. De hänvisar bland annat till nobelpristagaren David Cards forskning om minimilöner.  Men hans forskningsresultat från amerikanska snabbmatsrestauranger är inte överförbara till svenska förhållanden, skriver Per Skedinger och hans rapportförfattarkollegor i en slutreplik.  Det handlar främst om att minimilönerna i USA bara är hälften så höga som i Sverige och minimilönens höjd är av avgörande betydelse för sysselsättningseffekterna, skriver de.

 

Följ debatten här

Läs rapporten här