Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Pandemins påverkan på svenskarnas inkomster

25 februari 2022

Coronapandemin har drabbat olika grupper olika hårt ekonomiskt, men välfärdssystemet har jämnat ut inkomstförlusterna. Det visar en ny rapport från IFAU där Martin Olsson, IFN och IFAU, är en av författarna.

Rapporten visar bland annat att arbetsinkomsterna minskade snabbt under våren 2020 men återhämtade sig under sommaren och hösten. I genomsnitt, för hela 2020, minskade arbetsinkomsterna med ca 700 kronor per månad och person, vilket motsvarar en minskning på 2,7 procent.

Svagare grupper i samhället som anställda i ekonomiskt utsatta branscher, låginkomsttagare och unga vuxna drabbades hårdare. Välfärdssystemet hade dock en utjämnande effekt.

– Att pandemin drabbade vissa grupper mer än andra i termer av minskade arbetsinkomster var förväntat, men att välfärdssystemet lyckades utjämna dessa skillnader så pass mycket om man ser till totalinkomster var något som förvånande mig, säger Martin Olsson.

Läs rapporten hos IFAU