Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ny rapport: 300 000 ukrainare kan komma att söka skydd i Sverige

23 mars 2022

I dag lanseras en ny rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som visar att ca 12 miljoner människor kan väntas fly från Ukraina. Cirka 300 000 personer kan komma att söka skydd i Sverige.

Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, Oscar Erixson, Uppsala universitet samt Olle Hammar, IFN och Institutet för framtidsstudier är forskarna bakom rapporten.

De utgår från statistik från världens största enkätundersökning, Gallup World Poll, som årligen intervjuar ett representativt urval av personer i ett stort antal länder runt om i världen. I undersökningen får personerna bland annat frågan om de skulle vilja flytta permanent till ett annat land och i så fall vilket. Utifrån denna undersökning har forskarna gjort uppskattningar av hur många som kan komma att fly från Ukraina och vilka länder i EU de önskar att fly till.