Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

SNS-seminarium: ”Vindkraft? Ja, men inte på min bakgård!”

25 april 2022

Många är positiva till vindkraft, men inte där de bor. Vad beror motståndet på och vad kostar det samhället? Det var frågan när SNS under torsdagen höll ett seminarium. Erik Lundin, IFN, forskar om energifrågor och vindkraft och medverkade som kommentator.

Stephen Jarvis, biträdande professor i miljöekonomi vid London School of Economics and Political Science presenterade rapporten ” Is NIMBYism Standing in the Way of Clean Energy Transition?”. Han visade bland annat att fastigheters värde minskar när vindkraftsanläggningar etableras i närheten.

Erik Lundin kommenterade Stephen Jarvis presentation och sa bland annat att rapporten förmodligen är den mest välgjorda på området och att forskningen är applicerbar på svenska förhållanden där kommuner inte får förhandla med vindkraftsföretag om ekonomisk kompensation. 

Vad skulle då hända om olika ekonomiska ersättningar till närboende och kommuner skulle erbjudas när ett nytt vindkraftverk etableras? Erik Lundin gjorde ett eget experiment baserat på Stephen Jarvis data för att se om en ekonomisk ersättning till närboende skulle kunna kompensera för minskningen av fastighetsvärdet och bidrog därigenom till ny kunskap om frågan.

Vid seminariet medverkade även Emmyly Bönfors, kommunalråd för Centerpartiet och ordförande för miljö-och klimatnämnden i Göteborgs stad, Anders Frimert, riksdagsledamot (S), Maria Röske, vd BayWa.r.e. Seminariet modererades av Angelica Dahl, SNS.

Se seminariet här