Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Lars Calmfors medverkade vid LRF:s årsstämma

2 juni 2022

Inflationen och likheterna och skillnaderna mellan 1970-talet och vår tid, var huvudtemat när Lars Calmfors talade vid Lantbrukarnas Riksförbunds årsstämma i veckan.

Precis som på 1970-talet ser vi i dag en inflationsvåg. Liksom på 70-talet är inflationen starkast i USA till följd av en expansiv finanspolitik. Både dåtid och nutid präglas av krig i form av Vietnam- respektive Ukrainakriget.  Oljekrisen på 70-talet har vissa likheter med dagens situation där el- och bränslepriserna gått upp och där regeringen kompenserar konsumenterna med stödpaket för att motverka effekterna av prisuppgången.

Stödpaketen riskerar dock att få oönskade effekter, enligt Lars Calmfors. De som tjänar på sänkta drivmedelsskatter är de som exporterar drivmedlet, som Putin. Det är bättre att stöd riktas till drabbade grupper än till alla, sa han.

Läs mer om Lars Calmfors anförande på LRF:s hemsida.