Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Almedalen: Andreas Bergh medverkade vid TCO:s seminarium

8 juli 2022

Under onsdagen höll TCO seminariet "Från a-kassa till b-kassa på 40 år".  Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, var en av de medverkande.

Enligt TCO har a-kassan urholkats de senaste 40 åren. Ursprungligen skulle ersättningen motsvara 80 procent av den tidigare lönen men i dag ersätter den en betydligt mindre del. Detta presenterades i en ny rapport.

Enligt Andreas Bergh skulle indexering vara ett sätt att komma åt problemet:

- Indexering förhindrar att ersättningen släpar efter med tiden, samtidigt som systemet blir förutsägbart både för individen och för de offentliga finanserna. Dessutom förhindrar indexering att politiker agerar jultomte och höjer nivåerna när det stundar riksdagsval, sa Andreas Bergh.

Utöver Andreas Bergh medverkade Anna Johansson (S), Ordförande Riksdagens Arbetsmarknadsutskott, Jakob Forssmed (KD), Ekonomisk-politisk talesperson, Martina Johansson (C), Socialförsäkringspolitisk talesperson, Jayeon Lindellee, Filosofie doktor i socialt arbete, samt Therese Svanström, Ordförande, TCO

Seminariet modererades av  Åsa Julin, journalist.