Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN-forskare bakom "snygghetsstudie" prisas

25 oktober 2023

Adrian Mehic, forskare vid IFN, genomförde en studie utifrån att han undersökt betydelsen av skönhet för akademiska resultat vid olika typer av undervisning. Denna "snygghetsstudie anmäldes, men då Mehic stod upp mot försök att diskvalificera studien erhåller han Academic Rights Watch pris för akademisk frihet.

Adrian Mehic, forskare vid IFN, skrev som del av sin avhandling i nationalekonomi en artikel som indikerar att vackra kvinnor fått högre betyg. Studien anmäldes senare av Lunds universitet för ”avvikelse från god forskningssed”.

För sitt mod att i medierna och via en JO-anmälan uppmärksamma allmänheten på universitetets tvivelaktiga agerande får Mehic nu Academic Rights Watch pris för akademisk frihet.

Läs mer här.