Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN anordnade symposium om tillit och institutioner

5 december 2023

Forskningen om institutioner och tillit har ökat under de senaste åren. IFN anordnade därmed ett symposium på temat, där 14 forskare fick presentera ny forskning på områden som ligger IFN:s forskningsprojekt Cultures of Trust and Institutions of Freedom nära. 

Forskningen om institutioner och tillit har ökat under de senaste åren. IFN:s forskningsprojekt Cultures of Trust and Institutions of Freedom, som finansieras av John Templeton Foundation, bygger på denna litteratur. Det syftar till att besvara två grundläggande frågor: Kan institutioner som innefattar ekonomisk frihet bidra till ett samhälle med fria, ansvarstagande och jämlika individer? Och hur kan tillit människor emellan, som möjliggör samarbete, självstyre och mänskligt välmående, uppstå och växa?

I månadsskiftet november/december 2023 ordnade IFN ett symposium i Stockholm inom ramen för projektet. Där presenterade 14 forskare ny forskning på områden som ligger projektet nära. Dessa hade valts ut efter en öppen inbjudan att skicka in uppsatsidéer, som renderade över 50 inskickade förslag.

Bland de ämnen som togs upp kan nämnas effekten av klanstrukturer på ekonomisk utveckling, hur tillit och boende nära svenskar påverkar invandrares benägenhet att spara på aktiemarknaden, om marknadsekonomin gynnar män mer än kvinnor, hur tilliten hos olika åldersgrupper av chefer ser ut och har utvecklats och hur konflikter påverkar människors tillit till politiker och politiska institutioner.

Sammantaget erbjöd symposiet en möjlighet för IFN att fungera som en viktig intellektuell och social arena för forskare som försöker förklara viktiga delar av samhällsutvecklingen med hjälp av kultur och institutioner.

Projektet leds av IFN-forskaren Niclas Berggren och den till IFN affilierade Christian Bjørnskov, Århus universitet.