Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Välfärdstjänster i privat regi: framväxt och drivkrafter

Bok
Referens
Jordahl, Henrik (red.) (2013). Välfärdstjänster i privat regi: framväxt och drivkrafter. Stockholm: SNS Förlag.

Redaktör
Henrik Jordahl

Den svenska välfärdsmodellen kännetecknas av offentlig finansiering, ökande grad av konkurrens mellan olika utförare samt större valfrihet för brukarna. Hur har den här modellen vuxit fram? Varför skiljer sig utvecklingen åt i olika delar av landet? Vilken roll har politiker på nationell och lokal nivå, utförarorganisationer och tjänsternas brukare spelat?

Författarna beskriver framväxten av privat produktion av välfärdstjänster sedan 1980-talet, med fokus på nationella reformer och lokala initiativ. De undersöker också ett antal möjliga förklaringar till skillnader i privatiseringsgrad mellan olika delar av landet och mellan olika tjänster. Sammantaget visar analyserna att politiska, ekonomiska och geografiska drivkrafter har samspelat när den privata produktionen har vuxit fram. Antologin ger nya förklaringar och redovisar nya samband till välfärdsprivatiseringar i Sverige.

Redaktör