Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN-forskare i skoldebatten

23 februari 2022

Nyligen medverkade Gabriel Heller Sahlgren, IFN, i SVT:s Agenda som hade en specialsändning om skolan. Björn Tyrefors, IFN, intervjuades i SvD:s podd Ledarredaktionen om betyg och betygsinflation.

Björn Tyrefors har tillsammans med Jonas Vlachos undersökt hur betygen står sig jämfört med resultaten på nationella prov. Genom att jämföra resultatskillnader på nationella prov mellan elever på fristående och kommunala gymnasieskolor i Sverige, visar forskarna att elever vid fristående skolor presterar något sämre på nationella prov men att de fristående gymnasierna rättar proven mer generöst. Studien publicerades i Labour Economics 2017 och undersöker perioden 2010 - 2013.

I Agenda intervjuades Gabriel Heller Sahlgren  om en rapport som han skrivit för Svenskt Näringsliv om friskolorna och skolkostnaderna. Enligt den finns det för kommuners del en ekonomisk fördel med friskolor sett över tid.

Även Karin Edmark, Stockholms universitet och affilierad till IFN, medverkade i Agenda.

Hör SvD:s podd här

Se avsnitt ur Agenda här