Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN medverkade på riksdagsseminarium

8 november 2023

Lars Persson, forskare vid IFN, deltog på ett riksdagsseminarium och diskuterade familjeföretagens betydelse inom svenskt näringsliv. Lars beskrev forskningsresultat från IFN:s forskning om familjeföretagens roll under ekonomiska kriser och framhöll att familjeföretag bidrar till stabiliteten i näringslivet.

Den 8 november 2023 deltog Lars Persson, forskare vid IFN, på ett riksdagsseminarium, arrangerat av FBN,  där familjeföretagens betydelse inom svenskt näringsliv diskuterades. Lars beskrev forskningsresultat från IFN:s forskning om familjeföretagens roll under ekonomiska kriser.

I sin presentation framhöll Lars att familjeföretag balanserar målen vinst och långsiktig verksamhet. De tenderar därför att vara mindre riskbenägna gällande investeringar och finansiering och att erbjuda högre anställningstrygghet men lägre löner än icke-familjeägda företag.

Han påtalade också att IFN:s analys visar att familjeföretag bidrar till stabiliteten i näringslivet genom att de är motståndskraftiga under kriser och säger upp färre anställda än vad icke-familjeägda företag gör. Dock nyanställer familjeföretag mindre under goda tider.

Familjeföretagande tycks därmed ha en positiv effekt på näringslivets motståndskraft men spela en mindre roll för näringslivets omställningskraft.

Även Richard Bergfors från MAX, Therese Gustafsson och Mikael Löfberg från Löfbergs, och Annelie Karlsson från FBN höll presentationer på riksdagsseminariet.