Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Anställningsskydd

I projektet studerar forskarna effekter av lagstiftningen om anställningsskydd – i Sverige och i andra länder.

Projektansvarig
Per Skedinger

+46 (0)8 665 4553
+46 (0)70 486 0389
per.skedinger@ifn.se

Projektdeltagare
Carl Magnus Bjuggren, IFN

Petri Böckerman, TTT

Jing-Lin Duanmu, University of Surrey

Fredrik Heyman, IFN

Pehr-Johan Norbäck, IFN

Martin Olsson, IFN

Roope Uusitalo, University of Jyväskylä

Under de senaste åren har den empiriska forskningen om anställningsskyddet vuxit explosionsartat. Det första syftet med projektet är därför att kartlägga och kritiskt diskutera den omfattande internationella forskningen på området och att identifiera kunskapsluckor.

Det andra syftet är att undersöka vilka effekter anställningsskyddet har för den svenska arbetsmarknadens funktionssätt och för svenska multinationella företags verksamhet i andra länder. Reformen av LAS år 2001, då företag med upp till tio anställda fick möjlighet att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägningar på grund av arbetsbrist, möjliggör en undersökning av hur de ändrade reglerna påverkade sysselsättningsmöjligheterna för arbetslösa och deltagare i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. En ytterligare möjlighet är att studera vilken betydelse skillnader i anställningsskyddets styrka mellan olika länder och över tiden har för sysselsättningen i svenska multinationella företag verksamma utomlands. 

Slutligen studeras arbetsmarknadsutsikterna för visstidsanställda, en grupp där ungdomar och utrikesfödda är starkt överrepresenterade.   

Projektet finansieras genom anslag från Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse.