Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Tror ens Ygeman själv på argumentet om Ringhals?

Erik Lundin, IFN, omnämns i en ledarkrönika av John Hassler i Expressen:

"När efterfrågan stiger ökar produktionen och det som är kommersiellt bra blir då också bra för samhället. 

Men den svenska energimarknaden är närmast så långt ifrån en fri konkurrensmarknad man kan komma. Kärnkraften ägs av Vattenfall och Fortum och dessa företag äger också stora andelar av vatten- och vindkraft. Att ägandet är så extremt koncentrerat gör att vinstintresset ofta går på tvärs med samhällsintresset. 

För varje procents minskning av kärnkraftsproduktionen ökar ägarnas kommersiella intäkter med lika många procent, visar energiforskaren Erik Lundin på Institutet för Näringslivsforskning i en ny uppsats. Siffran är förstås osäker och avser kortsiktiga effekter men den visar ändå hur skevt vinstintresset slår."

Läs mer