Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Staten och kapitalet

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, omnämns i en krönika i Dagens Arena

Krönikören hänvisar till Andreas Berghs resonemang i en kolumn i Dagens Nyheter där han argumenterar för att techbolagen inte nödvändigtvis borde kontrolleras hårdare politiskt:

"Därför blev jag en aning förvånad över nationalekonomen Andreas Berghs senaste kolumn i DN, där han skriver att ”vi bör vara skeptiska till tanken att techföretagen måste regleras hårdare politiskt”.

Till viss del har han rätt, vilket jag återkommer till, men det kräver en omväg via några svagheter i hans resonemang.

Andreas Bergh är en av de svenska forskare som mest aktivt bidrar till samhällsdebatten, vilket hedrar honom. Fler borde göra det, för att bidra till en mer nyanserad och fördjupad diskussion om vilka företag, IT-system och regelverk vi vill ha i framtiden. Men att avfärda GDPR med att det bara lett till ett ”reflexmässigt klickande på godkänn-knappen” för att alla sajter vill att vi godkänner cookies, är att gravt förvanska frågan."

Läs mer