Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Dåtiden är populistens favoritargument

Daniel Waldenström, IFN, omnämns i en ledare i Skaraborgs Allehanda, Mariestads-Tidningen och Nya Wermlands-Tidningen.

Daniel Waldenström har tillsammans med Anders Björklund, Stockholms universitet, skrivit en rapport om myter i ojämlikhetsdebatten. Skaraborgs Allehanda ser att det finns mycket att vinna på att framställa det som att Sverige går åt fel håll:

"Det finns således en hel del väljare att vinna på att basera sin politik på en förmodat bättre dåtid. Till exempel genom att hävda att Sverige var mer jämlikt då. Men sådana jämförelser är ofta alltför grundlösa, enligt en rapport av nationalekonomerna Anders Björklund och Daniel Waldenström, vars resultat presenterades på DN Debatt (7/6).

Ett vanligt påstående är att Sverige var världens mest jämlika land 1980. Sedan dess har det gått utför. Tanken inleder till exempel Socialdemokraternas omtalade underlagsrapport för fördelningspolitik, och illustreras med en mängd grafer där 1980 får illustrera startpunkten. Men enligt Björklund och Waldenström finns det inte tillräckligt med pålitliga data för att jämföra Sveriges och andra länders jämlikhet under den perioden."

Läs mer