Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Essä: Vem får säga vad?

Niclas Berggren, IFN, och Henrik Jordahl, IFN och Örebro universitet, omnämns i en essä i tidskriften Respons.

Essäisten Kay Glans skriver bland annat om vilka politiska uppfattningar som kan vara dominerande inom akademin:

"När det gäller USA finns det en hel del undersökningar av forskares politiska uppfattningar, men för Sveriges del har jag bara hittat en undersökning som gjordes av Niclas Berggren, Henrik Jordahl och Charlotta Stern 2009 (”The political opinions of Swedish social scientists”, Finnish Economic Papers 22:2). De har granskat sju samhällsvetenskapliga discipliner och funnit en klar vänsterdominans inom sociologi och genusvetenskap; statsvetenskap och ekonomisk historia har en något ”mildare vänsterorienterad karaktär” (se a.a. s. 75–88)."

Läs mer