Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

1 318 vindkraftverk stoppade av veto – ”Politiken har varit naiv”

Erik Lundin, IFN, intervjuas i ett reportage om vindkraft i Smedjan.

Det kommunala vetot mot vindkraftsetablering beskrivs i reportaget som ett hinder mot etablering av vindkraftverk. Åtminstone 1318 vindkraftverk har stoppats sedan vetot infördes 2009. Enligt Erik Lundin skulle ekonomiska incitament vara ett sätt att få kommunerna att tillåta fler vindkraftverk:

"Problemet säger han, är att politiken har varit ”naiv” i sin tilltro till att kommunerna ska värdera globala miljövinster högre än de lokala kostnaderna och konsekvenserna av vindkraften.

– Det kanske är ett starkt ord, men jag menar att det är just naivt.

– Jag tycker att det borde finnas institutionella förhållanden som gör det betydligt enklare för kommunerna att få ersättning för vindkraftverk. Om intäkter från fastighetsskatten eller satsningar som bygdepengar är det bästa sättet låter jag vara osagt, men det är naivt att tro att vindkraft ska byggas, när lokalpolitiker knappt har några ekonomiska incitament att låta så ske."

Läs mer