Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Miljöpartister stoppar vindkraft lokalt

Erik Lundin, IFN, intervjuas av Smedjan om attityder till vindkraft.

I reportaget beskriver Smedjan hur synen på Vindkraft skiljer sig åt inom Miljöpartiet. Nationellt är de för vindkraft, medan miljöpartister lokalt stoppat vindkraftsetableringar. Smedjan intervjuar bland andra Erik Lundin:

"Han har räknat på Miljöpartiets valresultatet i de senaste två valen och kommit fram till att i 80 procent av kommunerna är stödet för Miljöpartiet lägre i de valkretsar där vindkraftverken är placerade. Den motsatta situationen gäller för Sverigedemokraterna, där väljarna är fler i valkretsar med vindkraft. I 90 procent av kommunerna finns fler SD-väljare i valdistrikt med vindkraftverk. Resultat som han nyligen skrev om i tidskriften Kvartal

– Det skulle kunna vara ett tecken på att väljarna är, så att säga, strategiska i områden med vindkraft och röstar på vindkraftskritiska partier, medan väljare i mer tätbefolkade områden ser det som att de har ”råd att rösta på Miljöpartiet” för man vet att man aldrig kommer behöva dras med vindkraftens baksidor, säger Erik Lundin."

Läs mer