Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Stort bonuslyft för svenskarna med bäst inkomst under pandemin

Daniel Waldenström, IFN, intervjuas av Ekot om sin rapport för Skatteverket som visar hur inkomsterna förändrats under pandemin.

"De 500 svenskar som tjänar allra bäst dubblerade sina bonusar och rörliga ersättningar under den ekonomiska krisen under pandemin, visar en rapport från Skatteverket.

I snitt fick den gruppen dubbelt så höga bonusar och rörliga ersättningar för pandemiåret 2020, jämfört med året före. Ersättningarna betalades ut på deras lönekonto under mars månad i år.

– Vi hade ju tänkt att det här skulle gå ned på grund av de svårigheter företagen fått. Vi blev mycket överraskade av det här, säger Daniel Waldenström.

– Vi ser att deras inkomster har gått upp men kan inte förklara varför. Det kan vara så att man kanske jobbat extra hårt under pandemin. En styrelse kan se att vd:n har räddat företaget från att gå ännu sämre än vad det gick. Och det är ju något som de rörliga ersättningssystemet är ägnade till – att få folk att jobba hårt även i motgång. Det kan vara en delförklaring till siffrorna, säger han."

Läs mer och hör inslaget här

Läs även notis på Omni