Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Andreas Bergh: Slaveri och planekonomi har satt sin stämpel på globaliseringen

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, ger ett boktips på Dagens Nyheters ledarsida.

Hans kolumn ingår i DN:s sommarsatsning där  ledarsidan skriver om böcker som hjälper oss att förstå vår samtid.

"För 20 år sedan kulminerade en våg av globaliseringskritik, manifesterad bland annat i våldsamma antiglobaliseringsmanifestationer under WTO-toppmötet i Seattle 1999 och EU-toppmötet i Göteborg 2001. Under ett liknande men betydligt mindre protestmöte i Georgetown hörde den amerikanska ekonomen Pietra Rivoli en av de globaliseringskritiska talarna ställa upprörda frågor om åhörarnas T-tröjor och hur de tillverkats. Var de kanske sydda av vietnamesiska barnarbetare som kedjats fast vid symaskinerna utan att ens tillåtas göra paus för att gå på toaletten?

Rivoli hade undervisat i ekonomi vid en handelshögskola och hade sin uppfattning klar för sig: Om globaliseringskritikerna bara förstod lite mer av hur marknader fungerar så skulle de inte vara fullt så kritiska till den ekonomiska globaliseringen. Hon bestämde sig därför för att ta reda på svaret på frågan om hur T-tröjor tillverkas – i detalj.

Vad Rivoli upptäckte förvånade även henne själv."

Läs mer