Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Innan det är för sent – reglera kryptomarknaden

Roger Svensson, IFN, skriver om kryptohandeln i en debattartikel i Dagens Industri.

"Kryptovalutor marknadsförs som framtidens betalningsmedel och finansiella tillgångar, men fungerar i praktiken som rena hasardspel. Trots att befintlig spellagstiftning kan tillämpas direkt på kryptohandeln, sitter berörda svenska myndigheter som åskådare på läktaren. Nu krävs krafttag innan kryptonätverken orsakar mer skada för allmänheten.

Kryptovalutornas framfart har knappast gått någon förbi. De marknadsförs som framtidens decentraliserade betalningsmedel där man kan hoppa över mellanhänder. Dessutom framställs kryptovalutorna som finansiella tillgångar som skulle kunna fungera som digitalt guld.

I alla tider har syftet med pengar varit att minska transaktionskostnaderna för betalningar, lån och värderingar. Detta kräver ett stabilt penningvärde. Kryptovalutornas extrema prisvolatilitet och höga transaktionskostnader – mätt i avgifter och tid – gör dem nästan värdelösa som pengar. Den extrema volatiliteten är inte oväntad med tanke på att kryptovalutorna saknar ansvariga utgivare och inte heller backas upp av någon tillgång."

Läs mer