Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ledare: Det tar tio år – sedan är invandraren ganska svensk

Olle Hammar, IFN och Institutet för framtidsstudier, omnämns på Dagens Nyheters ledarsida.

"För SNS räkning har nationalekonomen Olle Hammar sammanställt en färsk rapport om hur värderingar förändras hos människor som kommit till Sverige från Afghanistan, Eritrea, Iran, Irak, Somalia, Syrien och Turkiet. Slutsatserna är inte helt överraskande.

Efter tio år är det inte mycket som skiljer invandrarnas åsikter om familj och politik från genomsnittssvensken. Vad gäller frågor om betydelsen av religion, social tillit och synen på homosexualitet, aborter och skilsmässa är skillnaden större men trenden i undersökningen tydlig: Efter några år närmar sig migranten den genomsnittssvenska synen även här.

Det är goda nyheter. Men på ett SNS-seminarium på torsdagen efterlyser Olle Hammar mer forskning i ämnet, och studien lämnar definitivt många frågor obesvarade. Hur ser skillnaderna ut i respektive grupp? Vilka risker finns i urvalet, som främst består av människor som deltar i Svenska för invandrare, SFI? Hur skiljer sig värderingsutjämningen i Sverige från situationen i andra invandrarländer?"

Läs mer