Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Mattias Svensson: Det är vänster att räkna på allt

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, omnämns i en ledare av Mattias Svensson i Svenska Dagbladet och intervjuas i tidningens podd.

Mattias Svensson skriver om Andreas Berghs och Ola Hallonstens essäbok Enhetslösningarnas tyranni:

 "Många av 1980- och 1990-talets förvisso välkomna reformer influerades av idéer om att det offentliga borde styras mer som ett företag för att bli effektivt, eller att kombinationer av offentlig sektor med marknadsinslag enkelt förenar trygghet och valfrihet.

Bergh och Hallonsten menar att resultatet ofta blivit "ensidiga och universella mått och styrmedel fjärran från marknadens dynamik och spontanitet, ofta helt inadekvata för de verksamheter där de tillämpas, exempelvis utbildning, vård, och omsorg". Inom den högre utbildningen slussas halvintresserade studenter igenom kurserna, för att det ger anslag. Mötet mellan offentligt och privat blev inte sällan kommunala bolag, med sämre insyn och "marknadsmässiga" ersättningar."

Läs mer

Hör även Andreas Bergh i Svenska Dagbladets podd Ledarreaktionen.