Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Andreas Bergh: En besiktningsman skulle inte godkänna det svenska välfärdsbygget

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, skriver om det svenska välfärdsbygget i en kolumn på Dagens Nyheters ledarsida.

"Jag har några gånger haft förmånen att se ett hus inspekteras av en riktigt duktig besiktningsman. En sådan låter sig inte luras av fernissa eller hastigt genomförda ytskiktsrenoveringar. Besiktningsmannen knackar, mäter och luktar. Om något ser nymålat ut väcker det snarast misstankar: Har någon försökt dölja något? Målarfärg, lappande och lagande kan aldrig åtgärda fundamentala brister i bjälklag, grund eller tak.

Hur skulle det gå om en besiktningsman med samma nit och erfarenhet inspekterade Sveriges offentliga ekonomi och synade välfärdsstaten och skattesystemet i sömmarna? Det är ett intressant tankeexperiment. För sisådär 20 år sedan skulle omdömet sannolikt bli med beröm godkänt. Den svenska välfärdsstaten är en fin gammal byggnad, från början rudimentär men under 1900-talet successivt utbyggd med funktionalitet som ledstjärna. Mot slutet av århundradet gjordes ett omfattande moderniserings- och renoveringsarbete, då bland annat skattesystemet gjordes om och hela pensionssystemet byttes ut."

Läs mer