Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Hör tre forskare om friskolesystemets för- och nackdelar

Gabriel Heller Sahlgren, IFN, medverkade i SVT:s Agendas specialsändning om skolan. Även Karin Edmark, Stockholms universitet och affilierad till IFN, medverkade.

"Huruvida kommunala skolor dräneras på pengar i takt med att friskolor etablerar sig har blivit en het fråga i svensk politik. Gabriel Heller Sahlgren, doktor i nationalekonomi och forskare knuten till institutet för näringslivsforskning, har gjort en studie på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Resultatet visar att det för kommuner finns en ekonomisk fördel med friskolor.

– En högre andel elever i fristående skolor sänker kommunernas genomsnittliga skolkostnader per elev, säger Gabriel Heller Sahlgren.

Risk för betygsinflation

En vinstdrivande skolas framgång beror mycket på vilka val ledningen gör för verksamheten, enligt Karin Edmark, docent i nationalekonomi. Besparingar kan drabba eleverna, men smarta beslut i kombination med en snabb expandering kan ge en högre undervisningskvalitet till fler.

Enligt Karin Edmark tyder flera studier på att konkurrens och friskolor har lett till bättre skolresultat. Samtidigt finns forskning som visar att det finns en högre risk för betygsinflation inom vinstdrivande friskolor."

Läs mer

Se hela programmet här