Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Utbyggt stamnät kommer ge dyrare el i Norrland

Pär Holmberg, IFN, intervjuas om elmarknaden i Rapport och på svtnyheter.se.

"Svenska kraftnät ska satsa 100 miljarder på att bygga ut stamnätet. Forskare på Institutet för näringslivsforskning har studerat hur elpriserna i Sverige skulle påverkas om hela landet vore ett enda elprisområde. Ungefär det regeringen sagt sig vilja utreda. Slutsatsen är 14 procent lägre elpris längst i söder, men 68 procent dyrare i norr.

– Det finns vinnare och förlorare, slår man ut priserna kommer effekten procentuellt bli betydligt större i norr, säger Pär Holmberg som är en av forskarna bakom rapporten.

Sen kommer påverkan av marknaden, och dagens europeiska energikris. Elpriserna sköt i höjden tidigt i vinter inte minst för att energipriser i Europa redan då var höga, bland annat eftersom Ryssland ströp tillgången på gas."

Läs mer och se inslaget här