Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Johanna Möllerström: Det är inte en plikt att känna sig kränkt

Johanna Möllerström, George Mason University och affilierad till IFN, skriver om kränkhet i en krönika på ledarsidan i Svenska Dagbladet.

"Totalt har jag fått tre mejl från det amerikanska universitet där jag tog min examen, där de ber mig fundera väldigt, väldigt noga på om jag inte känner mig i alla fall lite kränkt eller trakasserad. När det första mejlet kom skakade jag förvånad på huvudet men glömde sedan bort det. Vid mejl nummer två började jag inse att det första kanske inte hade varit ett isolerat misstag, som jag först trott. Och nu när ett tredje mejl har dykt upp tvingas jag konstatera att det, till stor del osunda, grepp som #metoo har tagit om den amerikanska universitetsvärlden också nått mig.

I alla tre fallen handlar mejlen, som skickats från enheter som har till uppgift att utreda anklagelser om sexuella trakasserier, om namngivna professorer, som var aktiva i undervisning och handledning under den tid jag doktorerade vid Harvard. En av professorerna hade jag under kort tid ett gemensamt forskningsprojekt med. Med de andra två hade jag mig veterligen ingen kontakt alls – jag tror inte ens att jag befann mig i samma rum som de under mina år som doktorand – vilket i sig säger något om hur urskillningslöst och brett dessa trålande mejl verkar skickas."

Läs mer