Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Calmfors har fel om svensk säkerhet i Nato

Dagens Industri skriver en ledare om Lars Calmfors, IFN, och Stockholms universitet, kolumn på Dagens Nyheters ledarsida.

"Den mycket meriterade nationalekonomen Lars Calmfors har gjort en dygd av att med ekonomiprofessorns ögon titta på andra ämnen.

Med forskarens respekt för fakta i målet har han återkommande sett nya saker inom områden som inte är hans omedelbara disciplin. Och eftersom nationalekonomi i hög grad handlar om människan och hennes natur har han gång på gång bidragit till att vidga även sitt eget område.

I fredagens DN gav han sin syn på svenskt Natomedlemskap. Han är för, men mer av idealistiska skäl än för att öka Sveriges säkerhet. Sverige i Nato ökar den demokratiska världens tyngd och vi får en starkare röst. Det har han rätt i. Däremot finns det frågetecken kring hans säkerhetspolitiska analys. Han menar att Natomedlemskapet ”påtagligt” ökar risken för att Sverige dras in i en konflikt om Ryssland anfaller de baltiska staterna och att ett ensidigt ryskt angrepp på ett alliansfritt Sverige är osannolikt."

Läs mer

Det är en bedömning som Calmfors är ganska ensam om. De expertbedömningar som finns, och som professorn bör vara medveten om, gör motsatt analys.