Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Debatt: BNP problematiskt som välfärdsmått under pandemin

Niclas Berggren, IFN, och Christian Bjørnskov, Aarhus universitet och affilierad till IFN, skriver om det problematiska med BNP som välfärdsmått under pandemin i en debattartikel i Dagens Industri.

"Vari består då problemet? För att BNP per capita rimligen ska kunna säga något om välfärd behöver måttet reflektera det nationalekonomer kallar preferenstillfredsställelse. Vi blir tillfredsställda av att köpa de varor och tjänster vi mest eftertraktar, vilket förstås förutsätter att de produceras och tillhandahålls på marknaden. Under pandemin har dock två fenomen försämrat kopplingen mellan våra ekonomiska val och preferenstillfredsställelse. Dels regleringar/rekommendationer av olika slag som har omöjliggjort, fördyrat eller försvårat viss konsumtion; dels ”den epidemiologiska verkligheten” och den rädsla för att bli smittade som har fått människor att ändra sitt beteende jämfört med en situation utan Covid. I ett sådant läge har det många eftertraktar mest ratats till förmån för sparande eller konsumtion som ger lägre tillfredsställelse. "

Läs mer