Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Debatt: Feltolkat om svensk säkerhet i Nato

Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, skriver om ett svenskt Nato-medlemskap i en debattartikel i Dagens Industri. Artikeln är ett svar på PM Nilssons ledare i samma tidning som i sin tur är ett svar på Lars Calmfors kolumn på ledarsidan i Dagens Nyheter.

"PM Nilsson kritiserar i DI den 30/4 min bedömning ”att ett ensidigt ryskt angrepp på ett alliansfritt Sverige är osannolikt” och menar att den strider mot ”de expertbedömningar som finns”. Det är fel. Tvärtom byggde jag på de slutsatser som dragits av såväl Försvarsberedningen som de statliga Natoutredningarna. Så till exempel bedömde Bringeus utredning 2016 ”att ett isolerat ryskt angreppsföretag mot Sverige, som syftar till att erövra svenskt territorium för dess egen skull, måste betecknas som i praktiken uteslutet” (sid 41). 

Det mest sannolika scenariot för ett ryskt angrepp mot Sverige är enligt gjorda analyser i samband med en rysk attack mot Baltikum. Då har Ryssland starka incitament att ockupera svenskt territorium – inte minst Gotland – för att flytta fram till exempel luftförsvarssystem och på så sätt försvåra för Nato att försvara de baltiska länderna. 

Sedan har PM Nilsson rätt i att en rysk aggression mot Baltikum kan komma att föregås av ett angrepp mot Sverige i detta syfte. Men Nato har i ett sådant läge all anledning att bistå oss även om vi står utanför. Skillnaden mot medlemskap skulle kanske främst bestå i att mindre gemensam operationsplanering genomförts i förväg."

Läs mer

Läs även PM Nilssons ledare

Läs även Lars Calmfors kolumn