Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

I "Girig-Sverige" är tesen viktigare än sanningen

Daniel Waldenström, IFN, omnämns i en debattartikel i Tidningen Journalisten.

"Boken Girig-Sverige har fått ett enormt genomslag på Sveriges kultursidor. Men eftersom författaren skarvar friskt finns det anledning att läsa Andreas Cervenkas bok med mycket kritiska ögon.

Ekonomijournalisten Andreas Cervenka framför i sin bok Girig-Sverige tesen att antalet miljardärer växer lavinartat i Sverige, och att Sverige blivit ett av världens ekonomiskt minst jämlika länder.

Men stämmer verkligen det här? Inte om du frågar forskare på området. Daniel Waldenström, professor vid IFN, skriver att ”Sverige är ett av världens ekonomiskt mest jämlika länder, nästan oavsett hur man mäter”. Så hur kan Andreas Cervenka komma till motsatt slutsats?

En stor del av förklaringen är att Andreas Cervenka gjort egna beräkningar. En av de bärande punkterna i Girig-Sverige är att Sverige upplevt en extrem tillväxt av superrika. 1996 hade Veckans Affärer identifierat 28 miljardärer. 2019 hade siffran växt till 206 stycken. Men därefter upphör Veckans Affärer med sin miljardärslista och Andreas Cervenka börjar därför räkna själv. Han hittar 542 svenska miljardärer. ”Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader. (…) Vad är det egentligen som har hänt med Sverige?” frågar sig Cervenka andlöst."

Läs mer