Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Invandringsfrågan förklarad i en enda graf

Anders Kärnä, IFN, omnämns i en artikel i Kvartal.

"Demokratins mål är att förverkliga folkviljan. Därför bör det finnas en viss nivå av åsiktsöverenstämmelse mellan folkvalda och väljare. Det konstaterade statsvetaren Sören Holmberg från Göteborgs universitet i forskarantologin Folkets främsta företrädare från 2018.

/.../

Men invandringsfrågan – som skapat så mycket friktion i svensk politik – är ett stort undantag. Detta kan enkelt belysas i en ny kurva som tagit fram av forskare vid valforskningsprogrammet på Göteborgs universitet. I kapitel sju i den nya forskningsrapporten Folkviljans förverkligare, som utkom tidigare i år, hittar man en graf som visar glappet mellan folkopinion och riksdagsopinion i denna fråga. I detta glapp har Sverigedemokraterna vuxit.

Sören Holmberg skriver: ”Flyktingfrågans placering som en av sakfrågorna med sämst åsiktslikhet mellan ledamöter och väljare är intressant med tanke på hur uppmärksammad frågan varit under senare år.”2

Forskarna Christian Johansson, Anders Kärnä och Jaakko Meriläinen som analyserat frågan konstaterar att politikerna inte anpassade sig till väljarna i denna fråga förrän vid valet 2018. Differensen mellan väljare och politiker kan inte förklaras av skillnader i utbildning, ålder, kön eller liknande utan handlar om ideologisk övertygelse. Forskarna konstaterar dock att ”folkviljan vann i det långa loppet”, och detta kan ses som en styrka för den demokratiska representationen: ”Samtidigt visar det att det inte är helt enkelt för politikerna att långsiktigt ändra väljarnas åsikter.”

Läs mer