Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Andreas Bergh: Förmågan att kompromissa var Sveriges signum – men inte längre

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, skriver en kolumn på ledarsidan i Dagens Nyheter om politikernas ovilja till kompromisser.

"Ibland ifrågasätts om det alls finns en svensk kultur. För statsvetaren Thomas Anton 1969 var det ingen svår fråga. Han gav sin artikel namnet ”Policy-making and political culture in Sweden”. När det gäller politik och beslutsfattande fanns det länge en svensk kultur, med pragmatism, kompromissvilja och en strävan efter samsyn som centrala ingredienser. Huvudsakligen har denna kultur tveklöst varit en styrka för Sverige. Nu tycks den vara så gott som utplånad, åtminstone i rikspolitiken. Det är synd.

Kanske var det bara en tidsfråga innan svensk politik skulle bli mer lik andra länders. Däremot är det intressant, eller möjligen bara ironiskt, att det är partier som säger sig värna den svenska kulturen – Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna – som de senaste åren bidragit till dess förfall och agerat den svenska kompromisspolitikens dödgrävare."

Läs mer