Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Calmfors: ”Politikerna har helt tappat det”

Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, intervjuas av Svenska Dagbladet om de politiska förslagen gällande elkrisen. Artikeln har också refererats till i Göteborgs-Posten, Omni, Dagens PS m.fl.

"Energikrisen fortsätter att göra stora avtryck i partiernas valkampanjer.

Bland de mest uppmärksammade förslagen finns Moderaternas satsning förra veckan på ett högkostnadsskydd för hushållen till en kostnad av 15 miljarder kronor. På onsdagen presenterades det hittills dyraste förslaget när regeringen föreslog ett ännu generösare högkostnadsskydd som väntas kosta som mest 60 miljarder kronor.

Nationalekonomer reagerar starkt på partiernas åtgärder. Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi, säger att det är oklokt att möta elbristen genom subventioner eller skattesänkningar, som kan väntas öka elkonsumtionen.

– Politikerna har helt ”tappat det”, som ungdomarna säger. De triggar varandra. Det är som att de upptäckt ekonomiska lagar som inga ekonomer känner till. Så här kan det inte fortsätta, säger Lars Calmfors."

Läs mer

Läs notis i Dagens PS här

Läs notis på Omni här

Läs notis i Göteborgs-Posten här

Läs omnämnande i Tidningen Energi här