Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Paulina Neuding: Slutet för judiskt liv om Sverige blir som Malmö

Anders Kärnä, IFN, omnämns i en ledare om antisemitism och det politiska samtalet om migrationsfrågor i Svenska Dagbladet.

"Men trots flera år av larm om denna nya sorts antisemitism i Sverige, låg som bekant länge en våt filt över migrationsfrågan i svensk offentlighet. Jag minns till exempel att jag hickade till när Fredrik Reinfeldt politiska gärning skulle sammanfattas av SVT Aktuellts dåvarande inrikespolitiska kommentator, Margit Silberstein, vid Reinfeldts avgång hösten 2014. Silberstein valde att lovorda M-ledaren för att han stått upp för ”öppenheten”, liksom hon tidigare beskrivit hans migrationspolitik som en fråga om att vara “human” och “brinnande antirasist”.

Det är symptomatiskt för hur det svenska politiska samtalet om migrationen länge såg ut. Silberstein var opolitisk kommentator i public service, men kunde ändå hylla den förmenta öppenheten som om det överhuvudtaget inte var ett politiskt ställningstagande. De etablerade partierna hade, med god hjälp av medierna, bildat en kartell kring invandringen. På så vis bidrog etablerade partier och medier till SD:s tillväxt – trots att få svenskar sympatiserar med partiets rötter i svensk nynazism. (Se t ex en studie av forskarna Christian Johansson, Anders Kärnä och Jaakko Meriläinen)."

Läs mer