Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Debatt: Fokusera orsaken till de höga elpriserna istället för subventioner

Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, omnämns i en debattartikel av Bengt Ekenstierna, Industriell rådgivare inom infrastruktur, publicerad i Dagens Industri.

"Det är bra att regeringen kommit fram till att något måste göras för att rädda upp situationen där elkunderna i södra Sverige (SE3 och SE4) ”rånas” av kraftbolagen (elproducenterna), Svenska kraftnät och finansdepartement som hämtar hem 25 procent moms på toppen. Sammanlagt har elkunderna i Sverige fått betala upp emot 200 miljarder kronor mer på sina elräkningar. Att då slå på stora trumman för att man ska använda 30 miljarder till att ersätta kunder imponerar inte. Ekonomiprofessor Lars Calmfors gör ett klokt uttalande om att lösningen på elprisproblematiken kräver en djupare analys och borde hållas borta från valrörelsen. Frågan kräver andra åtgärder än statliga subventioner.

Ett stort problem med att betala tillbaka pengar till elkunderna att det kräver en omfattande administration. Dessutom hamnar dessa subventioner sällan rätt, så att de som har betalat in dessa pengar är de som får tillbaka dem. När regeringen i våras betalade ut stöd på upp emot 6 000 kronor till elkunderna, så gick stödet både till kunder i Norrland - trots att de haft låga priser - och till de 40 procent av elkunderna i södra Sverige som hade fast elpris. Även en mer väl genomarbetad modell kommer att kämpa med att pricka rätt. Det man istället bör göra är att minska kostnaderna där de uppstår."

Läs mer