Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Karin Pihl: Lugn, ekonomer – elen blir dyr även med skattesänkningar

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet och Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, omnämns i en ledare om elkrisen publicerad i Göteborgs-Posten.

" Flera ekonomer, som Lars Calmfors, Andreas Bergh och John Hassler, har de senaste dagarna uttalat sig kritiskt i olika medier. Budskapet från ekonomerna är att subventionerna sätter marknadsmekanismerna ur spel. Politikerna har ”tappat det”, säger Calmfors (SvD 18/8) och menar att det inte går att kompensera hushållen så fort priserna stiger. Det kan till och med öka inflationen, menar han.

Lars Calmfors har förvisso rätt i att politiken inte kan eller bör kompensera alla prisökningar. Det går inte att införa ett oststöd så fort kilopriset på prästost stiger. Men nu talar vi inte om prästost. Eller kläder, semesterresor eller något annat man kan avstå från att konsumera eller åtminstone dra ned på. Vi talar om elektricitet. Det är grunden för i princip all verksamhet i ett modernt samhälle."

Läs mer