Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Fastighetsbolag kan bidra till att lösa lokal elbrist

Thomas Tangerås, IFN, intervjuas om elbristen i Fastighetstidningen.

"I SNS-rapporten, ”Elbrist i storstäderna – ett marknadsperspektiv” konstaterar nationalekonomerna Pär Holmberg och Thomas Tangerås att obalanserna i det svenska elsystemet inte kan lösas i en handvändning. Men de menar att det går att genomföra reformer på marknaden som på kort sikt åtminstone kan dämpa problemen främst i storstäderna.

Utöver att föreslå att utformningen av landets elområden görs om och förslag på en ny form av elprisavtal pekar de på möjligheten att utveckla lokala elmarknader så att efterfrågan blir mer flexibel. Där menar de att fastighetsbolag kan spela en roll.

– Vi tror att fastighetssektorn har potential att bidra med substantiell flexibilitet, åtminstone indirekt. En variant är att en fastighet skriver avtal med Stockholm Exergi om att mot ersättning minska fastighetens värmeförbrukning vid en ansträngd effektsituation. Genom att värmekraften producerar mindre värme, frigörs kapacitet som kan användas för att producera el i stället, säger Thomas Tangerås."

Läs mer