Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Militärkuppernas tid tillbaka i Västafrika

Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, intervjuas av TT i en artikel publicerad i Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Uppsala Nya Tidning och ett flertal andra tidningar.

Artikeln handlar om hur militärkupper åter börjat genomföras i Västafrika efteren längre period utan kupper:

"De avsatta ledarna har alla ett rykte som befläckats kraftigt av korruption, klientelism och straffrihet. Befolkningens missnöje med de styrande är måhända inte nytt, men det faktum att en stor del av befolkningen i länderna i dag utgörs av unga med tillgång till sociala verktyg online har gett kritiken en extra skjuts.

Det finns däremot väldigt lite som talar för att militären kommer att ta länderna närmare demokrati.

Enligt Christian Bjørnskov, som forskat om hur kupper i över 160 länder påverkar styret på längre sikt, är det i stort sett omöjligt att sia om vilken riktning länderna i Västafrika kommer att ta. Studierna, som publicerats av Institutet för näringslivsforskning, visar att det i bara drygt 10 procent av fallen leder till mer stabil demokrati.

– Varje kupp är ett tärningskast. De kan sluta fruktansvärt illa. Men ibland, om man har tur, kan det leda till någonting riktigt bra."

Läs mer