Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Forskare jämför svenska elstödet med resten av Europa

I SVT:s Rapport säger Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola och expert på elmarknaden, att Sverige är långsamt när det kommer till åtgärder för kompensera hushållen för höga elkostnader. Men denna bild, att Sverige på något sätt skulle ha varit sämre än andra länder i Europa, delar dock inte Pär Holmberg, IFN.

Sverige är långsamt när det kommer till åtgärder för kompensera hushållen för höga elkostnader, jämfört med andra länder. Det säger Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola och expert på elmarknaden, i SVT:s Rapport. Bilden att Sverige på något sätt skulle ha varit sämre än andra länder i Europa delar dock inte Pär Holmberg, som också är docent i nationalekonomi och verksam vid Institutet för näringslivsforskning (IFN).

Pär anser att det första elstödet i Sverige var bra utformat, men är något skeptisk till att det nya stödet då det finns en risk att elsparandet minskar om hushåll och företag vänjer sig vid att det kommer upprepade elstöd. Att Sverige kanske betalar ut mindre pengar i rena kronor och ören än andra länder i Europa är inget konstigt, menar han.

-  Sverige har visserligen ganska låga stöd. Men det beror också på att vi haft en elmarknad som funkat bättre än övriga Europa. Vi har haft lägre elpris i Sverige och i Malmö än i övriga EU. Så vi har inte haft samma behov av stöd här.

Lyssna på inslaget här.