Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

”EU måste blunda för protektionismens frestelser”

Polariseringen mellan världens största ekonomier ökar – Kina vänder sig inåt medan USA fortsätter att införa handelshinder. EU måste hålla emot impulsen att dansa efter samma pipa. Ordförandelandet Sverige måste vårda det som är på väg att bli unionens sorgebarn – den fria marknaden. Detta skriver bland annat Fredrik Sjöholm, vd och professor vid  IFN, i Dagens Nyheter. 

En ny ekonomisk politik är under upp­segling i EU. Det svenska ordförandeskapet innebär att Sverige har i uppdrag att medla ihop en ståndpunkt som alla 27 medlemsländer kan stå bakom. Det är ett uppdrag som är viktigt för att säkra EU:s framtida konkurrenskraft, men samtidigt svårt att kombinera med att kraftfullt och bestämt driva den svenska frihandels­linjen.

Detta skriver Fredrik Sjöholm, vd Institutet för Näringslivsforskning och ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, ordförande i avd. IX, ekonomi, Magdalena Gerger, ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (Iva), ordförande Ivas näringslivsråd och Fredrik Lagergren, ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, ordförande i avd. VI, företagande och ledarskap, i Dagens Nyheter.

Läs hela artikeln här.