Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Så länge kan inflationen äta upp din löneökning

Förhandlingarna om ett nytt löneavtal mellan facken och arbetsgivarna i industrin pågår för fullt, och löneökningarna man kommer överens om sätter sedan nivån för resten av arbetsmarknaden. Lars Calmfors, forskare vid IFN, säger till SVT att löneökningarna i slutändan lär ligga långt från inflationen.

Förhandlingarna mellan arbetsgivarna och fackförbunden inom industrin pågår. Ingångskravet från facken var 4,4 procents lönepåslag på ett år, arbetsgivarna svarade med 2 procent plus ett engångsbelopp på 3 000 kronor. Inflationen det senaste året har samtidigt varit långt högre, i februari låg Riksbankens inflationssiffra på 9,4 procent.

Men Lars Calmfors, forskare vid IFN, säger att löneökningarna i slutändan lär ligga långt från inflationen.

– När inflationen är hög och man börjar förvänta sig att den ska fortsätta vara hög så höjer man lönerna kraftigt, och då måste företagen höja sina priser och det blir en spiral där löner och priser jagar varandra. Det var vad som hände på 1970-talet, säger Lars Calmfors.

Se hela klippet här.