Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

EU och teknologiskiftet

11 mars 2020

Under tisdagen presenterades årets upplaga av Europaperspektiv med rubriken EU och teknologskiftet. Seminariet hölls på Sveriges permanenta representation i EU i Bryssel.

Professor Lars Oxelheim, affilierad till IFN, som varit redaktör för bokserien sedan starten 1998 inledde med att motivera valet av tema för årets bok. 

IFN-forskaren Mårten Blix presenterade därefter sitt och medförfattaren Emil Bustos kapitel i vilket de visar att digitaliseringen ändrar möjligheterna till beskattning. Skattesystemen har inte hängt med när vi konsumerar och producerar varor och tjänster på nya sätt. Därför behövs ett nytt skattesystem som stödjer den strukturomvandling som är en konsekvens av digitaliseringen, menar forskarna.

Lars Oxelheim om värdet av Europaperspektiv. Foto: Cecilia Möller.

I den 23e upplagan av Europaperspektiv samlas forskning av sexton ledande svenska ekonomer, jurister och statsvetare. Frågor som vilka effekter AI och digitalisering har på den europeiska arbetsmarknaden, hur EU kan avvärja hot om cyberkrigföring och vilka verktyg EU behöver för att slå vakt om konkurrensen i den digitala ekonomin avhandlas i boken. På det fullbokade seminariet i Bryssel medverkade förutom några av forskarna även ambassadörer och näringslivsrepresentanter.

 

 

 Foto: Cecilia Möller.