Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Framtidens arbetslöshetsersättning

26 juni 2020

Lars Calmfors, IFN och professor emeritus vid Stockholms universitet, medverkade i ett SNS- webbinarium om framtidens arbetslöshetsförsäkring.

I mitten av juni presenterades utredningen om den nya arbetslöshetsförsäkringen som föreslår att ersättningen till arbetslösa ska baseras på inkomst och inte på arbetad tid. Samtalet kom också att handla om de förändringar i a-kassan som införts till följd av coronapandemin och om generösa villkor för a-kassan är bra under kriser. Lars Calmfors menade att det inte är bra att ha kvar generösa regler efter en kris om krisen leder till en strukturomvandling av arbetsmarknaden på sikt. Det kan leda till minskade skillnader mellan a-kasseersättningen och den lön som en person får på ett nytt jobb som kanske är mindre kvalificerat och har lägre lön. Något som kan leda till att arbetslösheten ligger kvar på en hög nivå, enligt Lars Calmfors. Han vill ändå se en konjunkturberoende arbetslöshetsersättning på sikt:

– Tyvärr har den frågan varit svår att få upp på agendan i debatten i Sverige. Men nu under coronakrisen så har villkoren i försäkringen ändå gjorts mer generösa vilket jag tycker är väldigt bra. Problemet är att det kommer bli svårt att gå tillbaka till mindre generösa villkor efter krisen eftersom man aldrig har försökt etablera principen om konjunkturberoende, sa han.

På webbinariet medverkade Maria Hemström Hemmingsson, särskild utredare vid utredningen En ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster och generaldirektör vid IFAU, Therese Svanström, ordförande för TCO och Martin Ådahl, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet. Samtalet leddes av Mikael Witterblad, chef för SNS forskningsprogram.

Se seminariet hos SNS