Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Framtidens välfärd– webbinarium i digitalt Almedalen

2 juli 2020

Vi blir äldre och friskare och det är en vinst för folkhälsan och vårt samhälle men det krävs hårda prioriteringar av välfärden om våra äldre ska få vård och omsorg av den kvalitet de har rätt till. Så inledde moderator Sanna Rayman ett webbinarium om framtidens välfärd som arrangerades av TCOs tankesmedja Futurion. 

Orden var finansminister Magdalena Anderssons och hon sa dem i samband med att regeringen presenterade en analys om välfärden förra sommaren. Analysen visade att antal personer över 80 år skulle öka så pass mycket till 2026 att en bibehållen standard av 2019 års välfärd skulle leda till ett finansieringsgap på 90 miljarder kronor.

Mårten Blix, som forskar om välfärd och digitalisering på IFN, och Veronica Magnusson, ordförande för fackförbundet Vision, medverkade.

Ett år har gått sedan finansministerns uttalande och de offentliga finanserna krymper, coronapandemin har också visat att äldreomsorgskvaliteten inte bara behöver upprätthållas, utan höjas, sa Sanna Rayman. Det centrala ämnet för webbinariet var hur vi säkrar välfärden under kommande år.

– Det finns inget enkelt grepp, vi är ett land som har höga ambitioner för välfärden, ändå finns det forskning som visar att vi borde kunna få ut mer välfärd för pengarna, sa Mårten Blix. Han pekade på att det finns flera olika delsvar som bland annat handlar om hur staten fördelar pengar till kommunerna, ledarskapsfrågor och frågan om kompetensförsörjning när man går över till ett mer digitalt arbetssätt. Han när också en förhoppning om att krisen kan leda till en kraftsamling, eftersom den visat hur sårbart systemet är.

En annan viktig fråga, enligt Mårten Blix, är behovet av en gemensam digital infrastruktur som staten står för:

– Då kan kommunerna hantera sina kärnuppgifter istället för att upphandla olika inkompatibla datasystem. Kanske finns den viljan i högre grad efter coronakrisen.

Se webbinariet här. Just detta webbinarium börjar vid ca 1:30.