Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Sommarassistentsjobb på IFN – ett första steg mot en forskarkarriär

18 augusti 2020

Varje år anställer IFN sommarassistenter som hjälper till med olika forskningsrelaterade uppgifter och på så sätt får en inblick i vad ett yrkesliv som forskare kan innebära. Årets sommarassistenter, Emma Hellström och Henning Ottmer, kommer från studier vid Handelshögskolan i Stockholm respektive Uppsala Universitet.

Vad har ni fått göra?

– Jag har främst arbetat med att skapa en ny databas. Förhoppningsvis kommer den till stor användning för alla forskare här på IFN, säger Emma Hellström.

– Jag har jobbat med uppstartsfasen av ett ESO-projekt om strukturomvandlingar i näringslivet i samband med ekonomiska kriser. Det har mestadels inneburit att ta fram en mängd olika figurer i Stata. Jag har även fått sammanfatta lite litteratur samt gjort någon rutinuppgift här och där, berättar Henning Ottmer.

Ni sökte jobbet delvis för att få en djupare förståelse för hur forskarlivet kan se ut. Är det något som har förvånat er nu när ni sett lite mer av hur det fungerar?

– Det som kanske förvånat mest är att det har varit väldigt roligt. Det är lyxigt att jobba med så kunniga människor, säger Emma Hellström.

– Jag har fått en ny påminnelse om att forskning och datahantering är svårt och tar längre tid än vad man tror, en läxa som tydligen inte gick in helt under mastersuppsatsen, säger Henning Ottmer. Det som också har förvånat mig är hur medvetna kollegorna är om detta och vilket tålamod de har haft med att det kan ta lite tid att hitta rätt lösningar på diverse problem.

Både Emma Hellström och Henning Ottmer har fått mersmak för forskning efter sin sommar:

– Intresset för forskning verkligen har blommat ut tack vare övertygande kollegor och spännande arbetsuppgifter, säger Emma Hellström.

På IFN verkar många ha svårt att förstå varför man inte skulle vilja läsa en forskarutbildning, det har varit svårt att inte ryckas med i det tänket, säger Henning Ottmer.

De skulle också båda rekommendera andra studenter att söka sommarjobb som forskningsassistent på IFN:

– Jag skulle absolut rekommendera andra studenter att söka! Man kan både få reda på huruvida en forskningskarriär verkar intressant, men också för att bli riktigt utmanad på sommarjobbet vilket jag tyckte var extra kul, säger Emma.  Sist men inte minst tycker jag att man ska söka för att få äta lunch och gå på mysiga AW:s med alla fantastiska RA:s och forskare. Bra sommartips!

– Det är ett jättebra tillfälle att utveckla sina praktiska kunskaper i Stata samtidigt som man får en inblick i forskningsvärlden. Det finns också en väldigt trivsam och öppen kultur på IFN. Vill man knyta kontakter eller lufta en uppsatsidé, finns det också gott om möjligheter, säger Henning Ottmer.

Nu väntar en höst med fortsatta studier. Emma Hellström ska påbörja det andra året på mastersprogrammet i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, medan Henning Ottmer ska fortsätta med andra studier:

– Jag tog examen i somras, så nu söker jag jobb. Jag ser gärna att jag hamnar i en roll som liknar den jag haft på IFN. Medan jag väntar på det rätta jobbet tänkte jag passa på att läsa filosofi och programmering, säger han.