Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Sommarjobb och extrajobb viktiga för ungas framtida arbetsliv

28 oktober 2020

De allra flesta unga i Sverige har sommar-och extrajobb. Genom dessa extrajobb under skoltiden etableras personliga kontakter och det är vanligt att kontakterna  är det som sedan gör att unga hittar sitt första varaktiga jobb efter gymnasiet. I 30 % av fallen leder det till anställning på den arbetsplats man tidigare har erfarenhet av. Det visar  Dagmar Müller med sin forskning där hon tittat på elever på gymnasiets yrkesprogram. Hennes doktorsavhandling om kontakternas betydelse har omarbetats till en SNS Analys som presenterades vid ett webbinarium under tisdagen.

 

I samband med coronapandemin har andelen lediga sommarjobb minskat. I Stockholm minskade sommarjobben mded 30% jämfört med förra året och andelen nyregistrerade arbetslösa är högst inom gruppen som är upp till 29 år gamla. Den minskade andelen sommarjobb kan få långisktiga konsekvenser för de unga som ska ta steget ut på arbetsmarknaden idag. 

Dagmar Müller visar  att nedläggning av den arbetsplats man sommar- eller extrajobbat på leder till lägre sannolikhet att få ett varaktigt jobb och till lägre inkomster i flera år efter att man gått ut gymnasiet. Därför borde regeringen utöka ungas möjligheter att bygga en relation till arbetsmarknaden, framför allt med koppling till deras yrkesutbildning. Staten kan exempelvis satsa på konjunkturbaserade subventionerade sommarjobb i den privata sektorn, anser Dagmar Müller.

På webbinariet medverkade också Desirée Harknäs, leveranschef Randstad Rise Smart Sverige, Pär Lundström, Expert kompetensförsörjning, Installatörsföretagen, Martin Persson, förbundsstyrelseledamot SSU och  Romina Pourmmokhtari, förbundsordförande LUF. Samtalet leddes av Louise Lorentzon, forskningsledar SNS.

Här hittar du Dagmar Müllers SNS Analys

och här kan du se webbinariet.