Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

John Haltiwanger mottog 2020 års Global Award

20 maj 2021

Det har skett ett skifte i ekonomisk aktivitet, stora så kallade ”superstar firms” spelar en viktigare roll än unga företag. Det sa professor John Haltiwanger i sin prisföreläsning när han mottog 2020 års Global Award for Entrepreneurship Research.

Maddy Savage, Fredrik Sjöholm, IFN, och Johan Eklund, Entreprenörskapsforum samt John Haltiwanger som medverkade via länk. Foto: Entreprenörskapsforum.

Skiftet har pågått under en längre tid, särskilt inom detaljhandeln, men Haltiwanger poängterade att utvecklingen syns särskilt tydligt efter år 2000. Dessutom pågår denna utveckling även i tech-sektorn, där det annars ofta är de unga start-up-företagen som får mest uppmärksamhet.

Temat för Haltiwangers prisföreläsning var entreprenörskap i det 21:a århundradet. Han talade om flera olika faktorer som påverkar entreprenörskap och innovation på ett eller annat sätt. Han kunde också visa på en pandemieffekt i USA, där man ser en förvånansvärt stor ökning i antalet ansökningar om att starta nya företag.

John Haltiwanger är verksam vid University of Maryland i USA och prisas för sin banbrytande forskning om hur jobb omsätts, om produktivitetstillväxt och entreprenöriella företags roll för ekonomisk utveckling.

I sin presentation av Haltiwangers forskning betonade Fredrik Sjöholm dess betydelse för vår förståelse av företagsdynamikens roll:

– Ekonomisk tillväxt och sysselsättning på landnivå beror på en komplex utveckling där nya företag ständigt bildas och växer eller går under. Utan den förståelse för dessa mönster som professor Haltiwangers forskning har inneburit, är det fara värt att ekonomisk politik blir ineffektiv eller i värsta fall direkt kontraproduktiv.

Priset instiftades av Entreprenörskapsforum och IFN och är det världsledande priset inom entreprenörskapsforskning. Utöver prissumman på 100 000 euro får pristagaren även Carl Milles statyett Guds hand.

Vid prisutdelningen medverkade även den tidigare pristagaren professor Maryann Feldman, Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke, prisets donator Lars Backsell, Johan Eklund, vd Entreprenörskapsforum och Fredrik Sjöholm, vd IFN. Journalisten Maddy Savage modererade samtalet.