Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN-forskare i finansministerns ekonomiska råd

21 mars 2022

Daniel Waldenström, IFN, och Lars Calmfors, Stockholms universitet och IFN, är två av de sex medlemmarna i finansministerns ekonomiska råd som har sitt första sammanträde i dag 21 mars.

Rådet består av personer från olika nationalekonomiska fält och har som syfte att ge finansministern råd i aktuella  ekonomiska och vetenskapliga frågor av betydelse för den ekonomiska politiken, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

2020 skapades en referensgrupp till dåvarande finansminister Magdalena Andersson som hade till uppgift att diskutera det ekonomiska läge som blev en följd av coronapandemin. Nu skapas istället ett mer permanent ekonomiskt råd. 

Finansminister Mikael Damberg är ordförande för rådet som består av:

Professor Lars Calmfors, makroekonomi, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning.

Professor Karolina Ekholm, internationell ekonomi, Stockholms universitet, tillika riksgäldsdirektör och chef för Riksgälden.

Professor Olof Johansson-Stenman, offentlig ekonomi, Göteborgs universitet.

Professor Helena Svaleryd, arbetsmarknadsekonomi, Uppsala universitet.

Professor Daniel Waldenström, ekonomisk ojämlikhet, Institutet för Näringslivsforskning.

Professor Robert Östling, beteendeekonomi, Handelshögskolan i Stockholm.

Läs Finansdepartementets pressmeddelande här